Redengevende omschrijving Rijksdienst voor de Monumentenzorg
O.l. Vrouw Onbevlekt Ontvangen, 1868, P.J.H.Cuypers. Driebeukige kruisbasiliek, geïnspireerd op de vroeg-gotische vormentaal. Driezijdig gesloten koor met rechthoekige zijkapellen. Eenvoudige baksteenarchitectuur met venstertritsen binnen spaarbogen in de zijbeuken. Roosvensters in de eindgevels van het transept en toren. Zware toren zonder steunberen, door een traptoren begeleid. Achthoekige spits met hoekspitsen. (Datum: 26-07-1976)
Type
Driebeukige kruisbasiliek met driezijdig gesloten koor en een toren van vier geledingen met een door hoektorentjes geflankeerde achtzijdige naaldspits.
Bouwgeschiedenis
De kerk voor de oorlog (Foto: De verwoeste kerken van Limburg / A. van Rijswijck, pr.)
De kerk dateert uit 1866-’67 en is gebouwd naar plannen van P. Cuypers. De toren werd in 1944 opgeblazen en gereconstrueerd in 1954. De transeptarmen zijn in 1962-’63 enigszins verlengd.
Exterieur
Koorzijde. Foto: Sander van Daal, oktober 2006
De neo-gotische kerk is geïnspireerd door vroeg-gotische vormen. De kerk heeft kenmerkende roosvensters in de eindgevels van transept en toren.
Interieur
De kerk wordt gedekt door kruisribgewelven. In 1946-’47 zijn die deels hersteld. Men heeft toen tevens het in schoon metselwerk uitgevoerde interieur versoberd en de altaren vernieuwd.
Bron: Monumenten in Nederland: Limburg, Waanders Uitgevers, Zwolle en Rijksdienst voor de Monumentenzorg, Zeist.
Bekijk ook het uitgebreide artikel over rol die familie Aerthijs heeft gespeeld bij de oprichting van de Parochie Ospel.